Bli en tiger på att bygga snygga webbsidor — del 2

Förra veckan började jag skriva om hur man egentligen gör när man ska bygga och designa en snygga webbsidor. Det kan vara bra att ha läst igenom det inlägget innan du läser det här, för nu kommer äntligen fortsättningen.

I förra inlägget pratade jag en del om design — färger, funktionalitet och navigation. Snygghet och funktionalitet går nämligen hand i hand när det gäller webbsidor. Du skulle kunna ha världens snyggaste bild på din sida men om den inte fyller någon funktion så är den faktiskt helt meningslös.  Därför handlar dagens första tips om användbarhet.

6. Användbarhet. Utgå alltid från besökaren perspektiv och betänk både att det rör sig om nya och återkommande besökare. Använd texter för att tydligt förklara vad ni gör och vad olika funktioner gör på din hemsida. Eliminera hinder, försök inte att vara smart och klurig, ingenting i hela världen slår klartext och tydlighet.

7. Anpassning. Det är inte helt ovanligt att man har suttit där, slitit sitt hår efter att ha arbetat med sin webbsida i miljarder timmar. Så småningom kommer man ändå till en punkt när man tycker sig ha fått kontroll, man börjar till och med känna sig lite nöjd och sidan ser bra ut. Nöjt visar man sidan för en vän eller kollega och märker att den inte alls ser lika bra ut i mobilen. Webbsidan är inte alls snygg, bilden är fel och den där funktionen som såg så bra ut på datorn har tagit över hela sidan.

Webbsidor ser olika ut på olika plattformar, därför är det bra att kontinuerligt kontrollera hur olika funktioner, bilder, med mera fungerar på andra plattformar och webbläsare än den du jobbar på och i. Paddor och mobiler är särskilt viktiga.

8. Bilder och bildspråk. För det första, se till att du har rätt att använda bilderna på din webbsida.

För det andra, se till att bilderna är högupplösta och av god kvalitet.

För det tredje är bilder, fotografi och komposition ett komplicerat ämne som det skrivits tusentals böcker om. För den intresserade hänvisar jag till dem, YouTube eller Google för ytterligare kunskap. Mitt mest kortfattade tips är att uppmana dig att tänka igenom bildspråket innan du fyller din webbsida med bilder, så att det blir enhetligt. Enhetligheten är ofta viktigare än motiven eftersom det gör att sidan får en röd tråd som underlättar för besökaren. Är du riktigt skicklig kan ditt bildspråk också bli ditt signum. Experimentera därför med filter, skärpedjup och nyanser. Idag är det förhållandevis lätt att ta egna bilder, redigera dem och ladda upp, utnyttja den möjligheten.

9. Sociala medier. Integrera sidan med de sociala medier som du använder dig av. Det är väl en självklarhet vid det här laget?

10. Innehåll. Vid det här laget borde du vara rätt så klar med hur sidan ska se ut. Sedan måste du fylla på den med innehåll också. Texter, videos, bilder, bloggar, grafer, undersökningar, tweets och kontaktformulär. Helst ska sidan uppdateras på något sätt med jämna mellanrum. Det gillar Google och det gillar dina besökare. Många blir nämligen tveksamma om de kommer in på en ”död” hemsida. ”Finns företaget fortfarande?” Det räcker med att uppdatera webbsidan med något litet, då och då för att få människor att inte fundera mer på den saken.

Det var några av mina bästa tips för att bygga en snygg hemsida. Om du har blivit hjälpt av dem, har en fråga, vill diskutera något närmare eller bara vill skicka en tiger-emoji så får du gärna göra det.

Allt gott!
Birgitta