Bra publiceringsverktyg med öppen källkod

”Sharing is caring” brukar det ju heta och det är det fina med öppen källkod. Att välja ett publiceringsverktyg med öppen källkod är väldigt vanligt, dels eftersom det är billigare men också för att det finns en styrka i massan. Öppen källkod bygger nämligen på att en stor mängd användare tillsammans bidrar och sköter utveckligen.

Nackdelen är att eftersom ingenting egentligen är hemligt så offrar man lite av säkerheten. Samtidigt försöker den stora massan givetvis att motverka detta med uppdateringar och andra skyddsåtgärder och det ska sägas att stora företag som The Economist, Xerox, Malmö Opera, Spotify, Reuters, New York Times och Samsung har valt att bygga sina webbplatser med publiceringsverktyg som förlitar sig på öppen källkod.

WordPress

WordPress är det vanligaste publiceringsverktygen som använder öppen källkod. Runt 60 procent av alla webbplatser är byggda i WordPress. Att bygga en sida med hjälp av WordPress ger dig enormt många valmöjligheter eftersom communityn runt omkring är så pass stor. Det finns plug-ins för det mesta som gör att du kan anpassa din sida efter dina behov. En myt kring publiceringsverktyget har länge varit att den inte går att anpassa till e-handel, men det går faktiskt alldeles utmärkt. Det finns också en mängd säkerhetsfunktioner och plug-ins som stärker säkerheten.

Drupal

Ett annat publiceringsverktyg som förlitar sig på öppen källkod är Drupal. Den har funnits i flera år och är särskilt lämpligt för webbplatser med många sidor och mycket innehåll. I Drupal kan du enkelt strukturera ditt innehåll samtidigt som du gör det lätt för sökmotorer att söka igenom och kategorisera ditt innehåll. Det är särskilt bra ur SEO-synpunkt. Nackdelen med Drupal är att det är lite mer komplicerat än WordPress och ofta krävs det ett team som utvecklar sidan, samtidigt är publiceringsverktyget ett av de säkraste systemen som samtidigt använder sig av öppen källkod.

Vi finns här om ni behöver hjälp på vägen.