Kom igång med livestreaming

För några år sedan var det många föräldrar som satte kaffet, téet eller mellanmjölken i vrångstrupen när de fick höra talas om vad barn och ungdomar gjorde på Periscope. Hets, avklätt, fylla och sex.

Men livevideos är så mycket mer än det. Särskilt i dessa tider när vi i allt högre grad utsätts för falska nyheter och övermanipulerat material från tveksamma källor. Därför ligger framtiden i live-streaming med riktiga människor – direkt från en mobil till era fans, kunder och andra nyfikna.

Här kommer lite tips och saker att tänka på:

  1. Välj plattform. Idag finns det en mängd applikationer som du kan sända live med. Vilken ni väljer bör bero på var er publik finns. För att komma fram till det föreslår jag lite hederlig research och lurking. Läs på, skapa konton och kolla runt hur de olika applikationerna funkar. Några förslag på var du kan börja är på Periscope, Facebook Live, YouTube Live och nu senast med Twitter.
  2. Fundera ut vad ni har att visa upp och berätta om. Efter att du har sett vad andra gör har du förmodligen fått en massa inspiration till ditt egna innehåll. Brainstorma, skriv ner och bygg upp. Se alltid till att ha en plan för era sändningar – något att berätta om eller visa upp.
  3. En livestream bör vara minst tio minuter lång. Men oroa dig inte, om de fylls med bra innehåll och ni är tydliga i presentationen av den så kommer andra att hitta dig. Tittarna kommer också ha frågor och kommentarer och plötsligt har du sänt i 45 minuter istället för tio.
  4. Några förslag på vad ditt innehåll kan bestå av är:
    – Om du arbetar på en offentlig verksamhet eller ideell verksamhet så organiserar ni förmodligen föredrag och seminarier ibland. Det är perfekt för livestreaming.
    – Ett format som jag gillar är ”fråga mig – jag är expert på… ” (beroende på vad er verksamhet går ut på) och tro inte att folk inte är intresserade av vad ni gör. Att titta på hur någon fäller ett träd, informerar hur försäkringsregler fungerar eller sänder live en gång i veckan från ett bygge ÄR intressant.
  5. Sänd regelbundet och informera gärna de följare ni redan har om sändningstiden innan, så att de kan hitta er.
  6. Glöm inte heller att uppmana tittare att följa er vid sändningens slut, så att de inte missar nästa sändning.

Lycka till!