Permalänkarnas betydelse för SEO

Permalänken är hela adressen som visas till en viss sida på din webbplats och den spelar stor roll för SEO. En annan anledning till varför den är så viktig är att den oftast inte förändras över tid, förutsatt att du inte ändrar den, vilket du inte bör göra. Alla som någon gång bytt namn på permalänken har fått lära sig den hårda vägen att det ofta krånglar till det något alldeles enorm eftersom det för med sig att alla inlänkar till sidan slutar fungera. Därför är det viktigt att den blir bra från första början.

Som standard sätter namnger WordPress enligt följande modell:

https://www.adsight.se/?p=123

Eftersom det inte säger något om vad sidan sedan innehåller så är den inte heller SEO-vänlig. Istället bör permalänken innehålla ordet eller frasen som du vill sökmotoroptimera.

Ändra standardinställningen

Tyngden av permalänkenI WordPress kan du ändra standardinställningen så att permalänken väljer titeln på inlägget istället. Det gör du i instrumentpanelen under ”inställningar” och ”permalänkar”. Där väljer du ”domain.com/Category/Post-name”. Den är bra eftersom inläggets titel ofta kommer att innehålla ordet eller frasen som resten av innehållet kommer behandla.

Vissa väljer ibland att kategorisera och namnge sina permalänkar efter kategori istället. Det är ett alternativ om kategorin är kort och beskrivande vilket är bra ur ett SEO-perspektiv. Men det medför eventuellt problem om ett inlägg är relevant för flera kategorier än en.

Länkar för Google News

Om din webbplats är en nyhetssida i enlighet med Google News, så måste varje inlägg ha ett unikt ID i permalänken.

Då gäller den här strukturen istället:

/% Post% -% post_id% /

Att www:a eller inte www:a, det är frågan

Förut var www det vanliga, men i takt med utvecklingen och att vi i allt högre grad föredrar korta och enkla versioner så är inget www att föredra. Det kommer också ge dig mer utrymme att använda resten av permalänken. Sökmotorerna tillåter nämligen max 66 tecken för en permalänk och då kan tre (fyra med punkten) tecken spela större roll än du anar. En annan sak man inte bör missa är att jämföra vilken version som är mest kraftfull. Det handlar oftast om vilken version som får mest externa länkar.

Om du har några ytterligare frågor är du som vanligt välkommen att kontakta oss. Trevlig helg!