Ranka högre med snabbare page speed

Page speed mäter hur snabbt innehållet på din sida laddar och idag när allt fler surfar på mobilen har hastigheten som det tar för en sida att ladda blivit allt viktigare.

Vad är Page Speed?

En sidas laddningstid beräknas oftast i page speed och site speed. Site speed mäter hur lång tid det tar att ladda en hel sida, medan page speed mäter hur lång tid det tar för din webbläsare att ta emot en sidas första byte.

Oavsett hur man mäter så är snabbhet något eftersträvansvärt, även när det gäller SEO. Google prioriterar en snabbare sida jämfört med en långsam vilket hänger ihop med användarens vana när det gäller att surfa. Om inte sidan har laddat inom ett par sekunder tröttnar många och byter till en annan sida som förhoppningsvis visar det vi letar efter snabbare. Det gör att många är övertygade om att en sidas snabbhet betyder en hel del för hur den sedan rankar på Google.

Utvecklingen har verkligen gått snabbt och det tålamod som många uppvisade under 90-talet är beundransvärt men ett minne blott. Vem kände inte igen sig i Telenordias reklam från 1997.

Googles förhållningssätt till page speed

Undersökningar visar också att Google mäter page speeden. Dessutom försvårar en långsam sida indexeringen av en webbplats.

Med tanke på hastighetens betydelse kommer här lite tips på hur du kan öka hastigheten på din webbplats.

Komprimera filer

Med hjälp av Gzip kan du minska storleken på CSS, HTML och JavaScriptfiler som är större än 150 byte, men kom ihåg att inte använda den på bilder.

Optimera koden

Det kan du göra genom att ta bort mellanslag, kommatecken, kommentarer, formatering och andra onödigheter. För att kunna gör det finns det lite För CSS och JavaScript rekommenderar Google att du använder YUI Compressor.

Optimera bilder

Eftersom det är onödigt att bilder är större än de behöver vara är det viktigt att de är komprimerade för webben och i rätt filformat. PNG passar bra för bilder med mindre än 16 färger. JPEG passar bättre för fotografier.

Med hjälp av kan du skapa en mall för de bilder som du ofta använder på din webbplats. Det innebär att du kortar ner laddningstiden eftersom användaren inte behöver vänta på att flera bilder ska laddas.

Mät hastigheten

Att sidan är mobilanpassad har också betydelse för sökmotoroptimeringen.

Med hjälp av Page speed insights och WebPageTest kan du mäta hastigheten på din sida.