7 skrämmande SEO misstag som förstör dina placeringar i sökmotorer på nätet

Eftersom halloween helgen är här så tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen från föregående vecka och berätta om 7 skrämmande seo misstag som förstör dina placeringar i sökmotorer på nätet.

 

skrämmande seo misstag i sökmotorer på nätet

Som du troligtvis är medveten om vid det här laget så använder sig Google och andra sökmotorer av hundratals olika rankningsfaktorer innan de avgör vilka placeringar du får i sökresultatet. Ibland kan det därför vara svårt att veta vad som förstör dina placeringar i sökmotorerna. De SEO misstag som många gör är dock så skrämmande att till och med Dracula vänder sig i graven.

SEO misstag du bör undvika

Mardrömslik indexering

Ett vanligt misstag som många webbplatser idag gör är att de inte skapar en sitemap, inte har en tydlig URL struktur eller har olösta problem med sin robots.txt fil, vilket skapar en mardrömslik indexering. Något som förstör dina placeringar i sökmotorerna.

Långsam laddningstid

En annan faktor som kan ha en negativ inverkan på dina placeringar är långsam laddningstid på din webbplats. Detta påverkar dels dina placeringar negativt, men även användarupplevelsen. Ifall din webbplats har en långsam laddningstid kan du alltså säga hejdå till både dina placeringar och kunder.

Mobilanpassning

Idag sker allt fler sökningar via mobila enheter. Faktum är att Google under 2016 gjorde ett uttalande där man berättade att över 50% av alla sökningar sker via mobila enheter. Redan innan det så annonserade man också att man implementerat mobilvänlighet som en ny rankningsfaktor. Ifall din webbplats inte är mobilanpassad, eller responsiv, kommer detta alltså att påverka ditt resultat i sökmotorer på nätet negativt.

Ej optimerade metataggar

Något som många hoppar över att optimera är sina metataggar. De flesta försvarar detta med att Google och andra sökmotorer inte använder detta som en rankningsfaktor. Vilket är sant. Optimerade metataggar har däremot en tendens att förbättra din CTR, vilket i slutändan också påverkar vilken placering du får i sökresultaten.

Till metataggar räknas bland annat:

  • Meta-title (meta titeln)
  • Meta-beskrivningar (meta description)
  • Meta-keywords

Ifall du vill lära dig mer om metataggar kan du läsa vårt tidigare inlägg 12 steg för att lyckas med metataggar.

Duplicerat innehåll

Ett annat misstag som många gör är att kopiera texter från andra webbplatser eller leverantörer. Det kanske känns skönt att skriva nya texter i stunden, men i slutändan kommer det istället att förstöra dina placeringar i sökmotorer på nätet. Något som du vill undvika lika mycket som att stöta på Freddie Kreuger i höstmörkret.

Interna brutna länkar

Ifall du förflyttat texter eller annat innehåll till en ny sida utan att berätta för sökmotorer hur de ska hitta det nya innehållet, kan detta innebära att du har en bruten länk på din webbplats. En så kallad 404-sida. Undvik brutna länkar på din webbplats ifall du inte vill att dina placeringar i sökresultaten ska försämras.

Osäker webbplats

Om din webbplats saknar ett SSL certifikat (HTTPS) så kan detta påverka den negativt i Googles sökresultat. I augusti 2014 gjorde de ett uttalande där man annonserade att man börjat använda HTTPS som en rakningssignal. Detta är var då en väldigt svag rankningsfaktor som dock nu verkar bli allt viktigare och viktigare.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du undviker dessa skrämmande SEO misstag under halloween, men även under en lång tid framöver. Om du är intresserad av att läsa mer om rankningsfaktorer kan du också läsa vår SEO-guide som tar upp 195 faktorer som avgör din position i sökmotorerna.