Facebook i blåsväder

Den senaste veckan har Facebook fått utstå hård kritik. I samband med det amerikanska valet visade det sig nämligen att en hel del användare delat falska nyheter.

Nu menar många förståsigpåare att den här typen av missinformation påverkade valutgången. Huruvida det är sant eller inte är omöjligt att veta. Det intressanta med nyheten är snarare att frågan om källkritik återigen har poppat upp.

Varken Facebook eller Google tar hänsyn till sanningshalten i de inlägg eller de sidor de premierar. Allt baseras istället på algoritmer som i slutändan mynnar ut i relevans – ”Vi tror att du kommer att gilla den här informationen”.

Tidigare har det förekommit redaktionellt arbete där en redaktion på Facebook tog bort inlägg som var falskt och bedrägeri. Problemet med det var att Facebook precis som traditionell media snart anklagades för jäv och politisk korrekthet.

Lösningar på problemet

Detta är såklart ett problem eftersom ingen vill spendera tid på att läsa lögner. Samtidigt har vi inte alltid tid att vara källkritiska. När det gäller Facebook litar vi ju också på att informationen där har gått igenom en första källkritisk gallring i form av våra vänner. Men det räcker inte alltid. Därför har olika lösningar varit på tapeten. En av dem är ett självsanerande system där människor skulle anmäla falsk information. Problemet med den lösningen är att folk som bekant har olika uppfattningar om vad som är sant och inte, särskilt i dessa polariserande tider. I slutändan skulle den lösningen förmodligen inte förändra något.

Den annan populärare lösning är en algoritm som inte enbart skulle ta hänsyn till alla dina historiska sökningar och like:ar och visa liknande information. Istället skulle Facebook ibland föreslå andra inlägg än de du vanligtvis brukar läsa. Lite som att du sneglar in på grannens tomt och ser att de har andra blommor än dina. De kanske är finare, kanske fulare. Kanske ber du om tips kring trädgårdsskötsel, kanske erbjuder du din.

I nuläget finns inte den här algoritmen, men sannolikheten att den kommer att tas fram och åtminstone testas borde vara rätt stor. Det är viktigt för Facebooks trovärdighet.

De här ungdomarna har också försökt ta sig an problemet. Det ska bli intressant att se vart det tar vägen.

Sedan är det givetvis skillnad på arrangerade kattfilmer och falska nyheter som att Morgan Freeman dött, för elfte gången.