Behöver du vår hjälp?

Adsight är en digital byrå som utgår från ditt företags behov och målgrupp – så att du och dina kunder lättare hittar varandra. Nyfiken på hur?

Ifall du har läst vår nybörjarguide om sökmotoroptimering (SEO), är du troligtvis medveten om hur mycket du kan sökoptimera din webbplats och dess innehåll. Något som många dock glömmer bort att optimera är deras bilder. I denna guide tänkte vi därför gå igenom hur du enkelt kan optimera dina bilder för att öka din organiska trafik! 

Innehåll 

Kapitel 1: Optimera bilder för SEO

Kapitel 2: Bilder vs ”det vanliga sökresultatet”

 

Kapitel 1: Optimera bilder för SEO

Som du säkert vet så finns det en mängd olika sätt att piffa upp dina artiklar på. Rubriker, mellanrubriker, filmer och sist men inte minst med bilder. Men hur gör man egentligen för att sökoptimera bilder på bästa sätt?

 • Välj rätt bild
 • Kvalité
 • Användarrättigheter
 • Alt-text – textbeskrivning av bilden som du kan lägga in via de flesta verktyg för skapande av hemsideskapandor (ex. WordPress). Texten syns inte för besökare av hemsidan men sökmotorer känner av den.
 • Image caption – bildens titel eller det som närmast associeras med bilden
 • Text-innehåll runt bilden
 • Filnamn
 • Sidans titel
 • Sidans URL
 • Engagemang och popularitet av bilden – klickar de som ser bilden på den eller bläddrar de vidare?
 • Bildens dimensioner
 • Bildens storlek

Välj rätt bild

Det är viktigt att bilden anknyter till det som artikeln handlar om. Sambandet mellan texten och bilden behöver inte vara klockrent. En gyllene regel när det gäller bildsättning är ju att inte använda en bild som direkt beskriver samma sak som du kan läsa i texten. Bild och text ska komplettera varandra. Därför är det viktigt att använda bildtexten för att utveckla och förklara.

Kvalité

Ja, det är viktigt att bilderna håller en hög kvalitet med en bra upplösning och storlek. Dubbelkolla alltid att de ser bra ut på mobilen, plattan eller datorn.

Undvik att använda gratisbilder, de är ofta uttjatade och själlösa. Det absolut bästa är om du kan ta dina egna bilder. I andra hand är det värt att hyra in en fotograf som tar bilder åt dig.

Tänk också på att bilder inte behöver vara fotografier. En bild kan lika gärna vara ett diagram eller infografik. På nätet finns det enkla verktyg som gör att du kan skapa den typen av bild förhållandevis lätt. Många av dem är dessutom gratis.

Användarrättigheter

Både på Google och på Flickr kan du söka efter bilder som inte är upphovsrättskyddade.

Via Google hittar du dem när du gör en bildsökning, klickar på verktyg, användarrättigheter och sedan väljer ”bilder som får användas”.

Flickr hittar du bilder som får användas via Flickr Creative Commons.

Eftersom fotografer behöver all uppmärksamhet de kan få så är grundregeln att alltid namnge den som tagit bilden. Har fotografen frånsagt sig upphovsrätten är det bara schysst att bjuda på lite gratis PR tillbaka, inte sant?

Alt-text

En så kallad alt-text är kort och gott en textbeskrivning av bilden. Den finns där för att ge en beskrivning av bilden så att även den som inte kan se bilden får huvudsaklig information om och från den. I WordPress kan du exempelvis enkelt lägga till och ända alt-texten på dina bilder:

alt-text

Nedan följer tre tips som kan vara bra att tänka på när du utformar alt-texter:

 • Tänk dig att du ska kunna läsa upp alt-texten för någon i telefon så att de ska förstå vad bilden handlar om.
 • Ifall bilden är relevant till ditt sökord/nyckelord, kan du använda detta som alt-text.
 • Var kortfattad och använd inte mer än 80 tecken.

Text-innehåll runt bilden

När du lägger till bilder på sidor eller i artiklar, är det viktigt att bilden ska vara relevant för innehållet. Något som kanske säger sig självt. Något som kanske inte är lika självklart är att sökmotorerna även förstår vad dina bilder föreställer med hjälp av texten runt bilden.

textinnehåll runt bilder

Filnamn

En annan faktor som sökmotorerna använder för att förstå din bild är filnamnet. Därför är det också viktigt att optimera filnamnet och göra det så beskrivande som möjligt. Ifall du publicerar en bild som föreställer ett skrivbord, bör du exempelvis döpa bilden till skrivbord.jpg istället för bild1054.jpg.

Dimensioner & storlek 

Avancerad bildsökning är ett sätt ställa in olika parametrar när man söker efter bilder och det påverkar din ranking. Vissa söker exempelvis bara efter mycket högupplösta bilder. Om du har hög upplösning har du alltså större chans att synas bland dessa och du kan alltså på så sätt bli av med en del av konkurrensen snabbt.

Däremot är det så att mycket högupplösta bilder kan sakta ned din hemsida vilket inte är bra för din totala sökoptimering. Dels för sökmotorernas ranking men även för användarupplevelsen (som i sin tur påverkar rankingen)

Nedan kan du se exempel på värst, bra och bäst bildoptimering: 

Värst bildoptimering

Filnamn – bild1054.jpg

Alt-text – skrivbord skrivbord höj och sänkbart kontor med skrivbord

Vilket i HTML ser ut på följande sätt: <img src=”bild1054.jpg” alt=”skrivbord skrivbord höj och sänkbart kontor med skrivbord” />

Bra bildoptimering

Filnamn – skrivbord.jpg

Alt-text – skrivbord

Vilket i HTML ser ut på följande sätt: <img src=”skrivbord.jpg” alt=”skrivbord” />

Bäst bildoptimering 

Filnamn – skrivbord.jpg

Alt-text – höj och sänkbart skrivbord

Vilket i HTML ser ut på följande sätt: <img src=”skrivbord.jpg” alt=”höj och sänkbart skrivbord” />

För ytterligare tips, kan du med fördel läsa Googles riktlinjer för bilder.

 

Kapitel 2: Bilder vs ”det vanliga sökresultatet”

Nu när du vet hur du går tillväga för att optimera dina bilder för SEO, tänkte vi gå igenom de största skillnaderna mellan sökresultatet av bilder och sökresultatet av webbsidor.

Sökresultatet när man söker efter bilder i jämförelse med när man söker efter webbsidor, innehåller främst två skillnader som är viktiga att betona:

 • Dubletter
 • Exponering

Dubbletter

Till skillnad från resultat på webben så ses inte dubbletter av bilder som ett problem av Google. Du kan köpa stock-foton och även om andra hemsidor använder samma bilder så kommer Google bara att välja ut den som har gjort bäst sökoptimering för bilden.

Exponering

Fördelen med bildsök i jämförelse med ”det vanliga sökresultatet” är att det är lättare att snabbt ta till sig ett stort antal bilder. Även om din bild ligger på 20:e plats så har du stor chans att få ett klick om bilden är attraktiv och relevant.

Exponering i Googles bildsök

Sammanfattning

För att sammanfatta detta inlägg så bör du först och främst börja med att välja bilder som anknyter till texten. Välj sedan ett relevant filnamn och ladda upp bilderna i önskat format. När detta är gjort så bör du optimera alt-texten och se till att ge sökmotorerna har gott om information, så att de lättare förstår vad din bild handlar om.

Ta därför god tid på dig att optimera dina bilder, de är trots allt en viktig del av SEO och kan också ge dig mer trafik än du tror. Behöver du hjälp? Ring oss på 08-6110071 eller skicka ett mejl till info@adsight.se.

Behöver du vår hjälp?

Vi är en fullservicebyrå och hjälper dig med planering och utförande av digital marknadsföring, produktion och design av webbplatser och spårning av marknadsföringsaktiviteter.

Stockholm

Oxtorgsgatan 4
111 57 Stockholm

Google Betyg
4.7
52 recensioner
×