Google bilder search använder du såhär för att synas online

Google bilder search är den del av sökresultatet som dyker upp när du söker på ett ord men klickar på fliken ”bilder” istället för att stanna kvar i web-resultatet. Du känner säkert igen att du har sökt på något på Google och fått ett antal hemsidor som alternativ men även några bilder på rad högst upp.

En tredjedel av alla sökningar på Google görs i form av en bildsökning och 12,5 % av alla SERP visar bilder vid toppen av resultatet. Detta innebär att bilder som du har sökoptimerat inte bara har chans att synas i bildresultatet men även i det ”vanliga sökresultatet”.

SEO kan användas för att optimera Google bilder search. Om du vill synas i bildresultatet så är bildoptimering en viktig del av sökoptimeringen eller sökmotoroptimeringen

Att tänka på när du optimerar för Google bilder search

 • Alt text – textbeskrivning av bilden som du kan lägga in via de flesta verktyg för skapande av hemsideskapandor (ex. WordPress). Texten syns inte för besökare av hemsidan men sökmotorer känner av den.
 • Image caption – bildens titel eller det som närmast associeras med bilden
 • Text-innehåll runt bilden
 • Sidans titel
 • Sidans URL
 • Engagemang och popularitet av bilden – klickar de som ser bilden på den eller bläddrar de vidare?
 • Bildens dimensioner
 • Bildens storlek
 • Sidans sökoptimering i övrigt

Passar optimering för bildsök i min bransch?

Beroende på vilken bransch din verksamhet verkar inom så är det olika viktigt att ha bra bilder och försöka att ranka på dem i bildsökresultatet. För hotell, inredare och andra företag där bilder är en viktig del i försäljningen så är det extra viktigt att ranka i resultatet för Google bilder search. Lägg därför lite extra fokus vid bildoptimering om detta stämmer in på din bransch. Det är självklart också väldigt viktigt att göra SEO för bildsökresultatet om det du säljer är just bilder. För dig som är visual content creator, designer, editor eller likande så är det alltså ännu viktigare att synas här.

Google bilder search vs ”vanligt” sökresultat

Sökresultatet när man söker efter bilder jämfört med när man söker efter websidor innehåller två extra viktiga skillnader att betona:

 • Dubletter
 • Exponering

Dubbletter

Till skillnad från resultat på webben så ses inte dubbletter av bilder som ett problem av Google. Du kan köpa stock-foton och även om andra hemsidor använder samma bilder så kommer Google bara att välja ut den som har gjort bäst sökoptimering för bilden.

Exponering

Fördelen med bildsök jämfört med SERP (Search engine result page) är att det är lättare att snabbt ta till sig ett stort antal bilder. Även om din bild ligger på 20:e plats så har du stor chans att få ett klick om bilden är attraktiv och relevant. Samma sak kan tyvärr inte sägas om webb-resultatet.

exponeringen är mycket högre när folk är inne i google bilder search

Avancerad bildsökning

Avancerad bildsökning är ett sätt ställa in olika parametrar när man söker efter bilder och det påverkar din ranking. Vissa söker exempelvis bara efter mycket högupplösta bilder. Om du har hög upplösning har du alltså större chans att synas bland dessa och du kan alltså på så sätt bli av med en del av konkurrensen snabbt. Däremot är det så att mycket högupplösta bilder kan sakta ned din hemsida vilket inte är bra för din totala sökoptimering; dels för sökmotorernas ranking men även för användarupplevelsen (som i sin tur påverkar rankingen)

Om du ändå väljer att ha högupplösta bilder så är det inte bara avancerad sökning som kan göra att dina bilder prioriteras utan om folk söker efter bilder som Google gissar bör vara högupplösta; exempelvis bakgrundsbilder så kommer dina högupplösta bilder att prioriteras.

Låt oss hjälpa dig

De flesta inser värdet av att jobba med aktivt med sökmotoroptimering idag men det är däremot inte alla som har en konkret strategi för detta. Om du är intresserad av att förbättra din digitala närvaro med såväl bilder som din hemsidas övriga innehåll så ska du inte tveka att kontakta oss på Adsight! Ring oss så svarar vi inom 29 sekunder dagtid.