Behöver du vår hjälp?

Adsight är en digital byrå som utgår från ditt företags behov och målgrupp – så att du och dina kunder lättare hittar varandra. Nyfiken på hur?

Ifall du har läst vår nybörjarguide om sökmotoroptimering (SEO) är du troligtvis medveten om hur viktigt det är att din webbplats har en bra laddningstid för att kunna få bra placeringar i sökmotorerna. I denna artikel delar vi därför med oss av 5 sätt att förbättra din laddningstid.

Varför laddningstiden är viktig 

Som vi nämnde i inledningen så är du troligtvis medveten om varför laddningstiden är viktig om du har läst våra tidigare guider. Om du däremot inte har koll på detta sedan tidigare så tänkte vi börja med att reda ut just detta.

Page Speed

Undersökningar som har gjorts visar att internetanvändarna verkligen tycker det är viktigt med en snabb laddningstid på de webbplatser man besöker. Med anledning av detta så har ”Page Speed” sedan en tid tillbaka används som en rankningsfaktor av Google. Något som kort och gott innebär att ju fortare det tar för din webbsida att ladda, desto bättre är det för dina placeringar i sökresultat.

Denna rankningsfaktor har dock främst fokuserat på sökningar som har gjorts via datorer, vilket nu kommer att förändras. Under förra vecka annonserade Google nämligen att man från och med juli kommer att implementera denna rankningsfaktor även för sökningar som görs via mobilen:

”Människor vill kunna hitta svar på sina frågor så snabbt som möjligt – studier visar att människor verkligen bryr sig om hastigheten på en sida. Även om hastigheten har använts som rankningssignal under en tid, var den signalen inriktad på skrivbordsökningar. Idag meddelar vi att laddningshastigheten i juli 2018 blir en rankningsfaktor för mobila sökningar.”

Något som kommer att ställa ännu högre krav på företags webbplatser och utformningen av dessa. Denna uppdateringen är dock inte det enda som gör att det blir viktigare att optimera laddningstiden på din webbplats…

Mobile First Index

För ett par månader påbörjade man nämligen utrullningen av sitt Mobile First Index, vilket kort och gott innebär att den mobila webbplatsen numera kommer att vara den primära versionen som Google indexerar.

Denna uppdatering är en av de största förändringarna som skett på väldigt många år och innebär också ett förflyttat fokus för företag och oss som aktivt jobbar med SEO. Det är dock värt att påpeka att denna utrullning sker gradvis, men för att vara i framkant så gäller det att börja anpassa sig redan nu!

Optimera laddningstiden på din webbplats

Nu när du har bättre förståelse för varför en bra laddningstid på din webbplats är viktig, tänkte vi visa dig 5 metoder som du kan använda för att optimera laddningstiden på din webbplats.

Accelerated Mobile Page (AMP) 

En av de saker du kan göra för att optimera laddningstiden för dina webbsidor är att skapa så kallade Accelerated Mobile Pages, även känt som AMP-sidor. I praktiken innebär det att en AMP-sida är avskalad från krimskrams. Sidans olika element anpassas istället till AMP-formatet.

I nuläget betyder det bland annat att bilderna är AMP-anpassade med tydliga mått och särskilda ändelser. Detsamma gäller fonter, videos och bildspel. Det är det som gör att sidorna tar mycket kortare tid att ladda.

Formatet är särskilt lämpligt för nyheter eftersom snabbhet är extra viktigt för den typen av innehåll. Både för skribenten som lägger upp nyheten men också för läsaren som vill kunna läsa den snabbt på bussen utan att ta upp för mycket tid eller mobildata. Tidiga tester visade att AMP-sidor laddade fyra gånger snabbare och använde åtta gånger mindre mobildata än andra mobilanpassade sidor:

 

Begränsa kommentarerna 

Oavsett vilken typ av webbplats du bedriver så har du troligtvis ett kommentarsfält där dina besökare har möjligheten att kommentera ett blogginlägg eller annat innehåll. Något som är otroligt viktigt för att starta en konversation och skapa ett engagemang bland dina besökare.

Har du däremot hundratals kommentarer på en webbsida så kan detta sakta ner laddningstiden. För att ordna detta skulle jag rekommendera dig att begränsa kommentarerna genom att införa paginering. Något som kort och gott innebär att vid ett visst antal kommentarer så bryts de av till olika sidor.

Om du använder WordPress som CMS kan du enkelt göra detta genom att gå till Inställningar > Diskussion > under ”kommentarer” så kryssar du i rutan som säger ”bryt kommentarer till sidor”.

Installera WP Rocket

Ifall du använder dig utav WordPress kan du med fördel installera WP Rocket eller något annat likvärdigt tillägg som automatiskt minimerar HTML, CSS och JavaScript. Det möjliggör också cache, vilket innebär att en kopia av din webbplats sparas i dina besökares webbläsare. På så sätt kommer sidan att laddas väldigt snabbt nästa gång de besöker den.

Ett test som utfördes av CodeinWP i slutet av 2016 visade att WP Rocket kunde sänka sidans laddningstid från 2 till 0,7 sekunder, vilket motsvarar en sänkning med 65%. Se nedan bild:

WP Rocket

Komprimera bilder

Något som verkligen sakta ner din laddningstid är för mycket och för stora mediafiler som bilder och videos. Se därför till att använda bilder och videos på ett smart, samt komprimera dem innan du publicerar dem på din webbplats.

Något som kort beskrivet innebär att du förminskar storleken på filen, vilket innebär att den laddar snabbare. Detta kan du enkelt göra via olika verktyg på nätet. Nedan kan du se hur jag använt mig av TinyJPG för att komprimera en bild till detta inlägg. Som du kan se så blev filstorleken hela 69% mindre än tidigare:

Komprimera bilder med hjälp av TinyJPG

Ta bort oanvända mediafiler

En annan enkel metod som kan användas för att förbättra laddningstiden på din webbplats är att ta bort oanvända mediafiler. Många gånger så händer nämligen att man tar bort bilder från webbplatsen, men de ligger fortfarande kvar på servern. Genom att ta bort dessa så frigör du mer utrymme, samtidigt som din laddningstid kan förbättras.

Om du använder dig av WordPress kan du enkelt göra detta genom att gå in på Media > Bibliotek > Ej bifogat och ta bort dessa.

Ta bort oanvända mediafiler

Testa din hastighet

Är du osäker på hur pass snabb din webbplats är? Du kan enkelt testa den genom olika verktyg som:

Vi hoppas nu att du har gott inspiration för att implementera ovanstående metoder och snabba upp laddningstiden på din webbplats. Förhoppnings leder det också till en och annan placeringsförbättring i sökresultaten!

Önskar du hjälp med att optimera din närvaro i sökmotorerna? Då kan du med fördel ta hjälp av oss på Adsight. Ring oss på 08-6110071 eller skicka ett mejl till info@adsight.se.

Behöver du vår hjälp?

Vi är en fullservicebyrå och hjälper dig med planering och utförande av digital marknadsföring, produktion och design av webbplatser och spårning av marknadsföringsaktiviteter.

Stockholm

Oxtorgsgatan 4
111 57 Stockholm

Google Betyg
4.7
54 recensioner
×