Svårt att förstå dig på WordPress? Då har du kommit helt rätt. I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om publiceringsverktyget WordPress.

WordPress är en av de mest populära plattformar av flera skäl. Användarvänligheten och mångsidigheten av WordPress är svårslagen. WordPress är en fantastisk plattform att använda om du vill ha en blogg eller webbplats.

Om du ska använda ett befintligt tema, låt valet ta tid. Att välja ett tema som passar din verksamhet ska ta tid och det är inget man gör på några minuter. Det är frestande att bara installera ett tema för att spara tid, men det kommer snarare ta längre tid när du sedan byter. När man utför en sökmotoroptimering brukar vi säga att en sökordsanalys är grunden till en lyckad sökmotoroptimering. Lika viktigt är det att välja rätt från början när man ska skapa en ny webb.

 

Måste man använda ett befintligt WordPress tema?

Alla väljer dock inte att skapa en ny hemsida genom ett befintligt tema. Det går även bra att koda en mall från grunden. Fördelen med detta är att du får det exakt som du vill ha det och du nyttjar bara funktionerna som används. I ett befintligt tema finns det oftast saker som du aldrig kommer ha ett användningsområde för. Det finns både fördelar och nackdelar med att använda ett befintligt tema. En stor fördel med att nyttja ett befintligt tema är att man spenderar väldigt mycket mindre tid på att skapa den nya hemsidan.

En annan viktig faktor när man jobbar med en ny hemsida är att tänka på länkstrukturen. Länkarna i din URL efter ditt företagsnamn kallas för permalänkar. Google vill att dessa länkar ska vara korta och enkla att förstå. Siffror och konstiga tecken tycker Google inte om. ”Tio sätt att optimera en hemsida effektivt på sökmotorerna” tycker både vi är för lång. En lämplig permalänk skulle istället vara ”Effektiv optimering på Google”.

Om man klickar sig runt i WordPress så lär man sig mest. Vi rekommenderar därför våra kunder att bekanta sig med plattformen. Det finns enkla funktioner som exportera och importera verktyg där ni kan exportera ut hela WordPress-sidor.

När du skapar blogginlägg eller nyheter så skapas alltid inläggen kronologisk ordning. Du kan ändra datum om du vill sortera om inläggen.

Startsidan är otroligt viktig. Det är här du gör ett första intryck och en bra startsida gör att den blir mer personlig och fångar din dina besökare på ett bra sätt. En kombination av personlighet och action ska startsidan leverera. Med action menar vi att man ska göra något form av beslutsfattande. Antingen signa upp sig på ett nyhetsbrev eller fylla i ett kontaktformulär.

 

Effektiva delningar via Sociala medier

Gör det enkelt för besökare att dela dina inlägg via e-post, sociala medier eller andra plattformar. Genom delningar sprids din text och om det finns någon nytta i texten tjänar alla på en delning. Det finns flera plugins som gör det enklare att besökarna ska dela ditt inlägg.

Ett säkerhetstips är att aldrig använda användarnamnet ”admin”. Robotar och botar är mer benägna att attackera din blogg om ditt användarnamn är administratör eller ”admin”. Att använda fel användarnamn innebär att du riskerar att sätta in hemsida för en onödig säkerhetsrisk.

Dela inte ditt lösenord med andra. Om någon behöver åtkomst till din sida är det bättra att bjuda in en användare med ett separat inlogg.

Använd gärna relevanta titlar och beskrivningar som både är säljande och informativa. Dessa kommer att vara de första punkterna som en eventuell besökare möts av när dom hittar dina sidor via en sökmotor.

Organisera även ditt bibliotek så att inget onödigt ligger där. Ett bibliotek i WordPress är där bilderna och alla media filer ligger. Ingen vill ha en tung sida och därför är det bra att sortera ut och ta bort sånt som inte används.

Se till att dina plugins är uppdaterade. Plugins kan vara kanonbra och är ofta en smart lösning för att göra din webbplats mer unik och mer funktionell. Men det är även viktigt att dessa hålls uppdaterade, som vilken annan programvara.

 

WordPress rättigheter

Som vi har nämnt tidigare så är WordPress en av de vanligaste plattformarna som används för både hemsidor och bloggar. För att begränsa och ha en tydlig struktur i sin WordPress-installation kan man sätta olika rättigheter för olika användare.

 

Ska man sätta administratör på alla?

Vi rekommenderar inte att sätta alla användare som administratör. Fråga dig själv vad användarna kommer göra på installationen. Ska dom ändra layouten på sidan? Eller ska användaren bara skriva nya inlägg? Vi ska försöka reda ut frågorna kring rättigheterna i WordPress. Nedan följer alla olika rättigheter och vad dessa betyder.

 

Prenumeranten

Alla prenumeranter kan både läsa och skriva kommentarer. Prenumeranterna kan också ta emot nyhetsbrev samt rättigheterna att redigera sin unika användarprofil.

 

Medarbetaren

Alla medarbetare kan både redigera och skriva inlägg i WordPress. Begränsningen för medarbetare är att dom inte kan publicera själva inlägget.

 

Författaren

En författare i WordPress kan både skriva, redigera och publicera egna inlägg. Däremot kan dom inte redigera andra inlägg som andra användare gjort i WordPress.

 

Redaktören

Att vara redaktör i WordPress innebär att man både kan skriva, ändra och ta bort inlägg samt sidor. Redaktören kan även godkänna, ta bort eller ändra både sidor, inlägg och kommentarer. Redaktören kan även publicera nya nya kategorier och eventuella länkar på både inlägg och sidor.

 

Administratören

Att agera administratör på en WordPress-installation innebär i stort sett fullständiga rättigheter. Administratören kan både lägga till, redigera och ta bort teman och tillägg. Administratören har även fullständig kontroll över alla användare i WordPress. Administratören styr även över innehållet som sidor och innehåll på alla sidor, oavsett viken användare som skapat innehållet.

Det är enkelt att bjuda in nya användare till WordPress. Ha gärna koll på vilka rättigheter ni sätter. Ni vill inte att alla användare har fullständiga rättigheter.

Dela