Behöver du vår hjälp?

Adsight är en digital byrå som utgår från ditt företags behov och målgrupp – så att du och dina kunder lättare hittar varandra. Nyfiken på hur?

Om du administrerar en hemsida eller också har försökt att sätta dig in i sökmotoroptimering (SEO), har du troligtvis kommit över alt-texter. Men vad är det egentligen, och varför är det så viktigt? I denna artikel reder jag ut alla frågetecken. 

Vad är alt-texter?  

Först och främst hade jag tänkt reda ut för vad alt-texter egentligen är.

Alt-texter, vilket är förkortning av alternerade text, används för att ge en kort beskrivning av vad bilder föreställer och vad dem har för syfte.

Har du exempelvis en bild på din webbplats föreställandes en beige soffa i New England-stil, bör du således beskriva detta med en alternerade text.

Längre fram i denna artikel kommer jag att dela med mig av tips för hur du bör utforma dina alt-texter. Innan dess hade jag däremot tänkt berätta mer om varför man använder denna typ av texter.

Varför används alt-texter?

Beroende på vem du frågar kan svaret på denna fråga variera. Låt mig därför dra de två vanligaste svaren som brukar ges. 

Det första svaret som brukar ges är att alternerade texter är viktigt för de med nedsatt syn, vilka använder hjälpmedel som skärmläsare för att bättre förstå vad bilder föreställer. Och detta stämmer såklart!

Om du inte får detta svar så får du troligtvis höra att alt-texter är viktiga för sökmotorer. Och för att förbättra din SEO. Vilket också stämmer.

Sökmotorer som Google använder nämligen dessa texter för att bättre förstå vad bilder föreställer. Något som i sin tur gör det lättare att visa dem bland deras bildsök och i så kallade featured snippets (=ökad synlighet och trafik):

Position 0 på Google

I och med introduktionen av visuellt sök, d.v.s. möjligheten att göra sökningar med bilder istället för ord, kommer alternerade texter troligtvis att bli allt viktigare att använda i framtiden.

Så, hur skriver man bra alt-texter?

Nu när du har bättre koll på vad alternerade texter är och varför dem används, tänkte jag berätta mer om hur du lyckas skriva bra alt-texter som tilltalar såväl användare sökmotorer:

1. Inkludera ditt sökord. Om du arbetar med SEO och riktar in dig på ett specifikt sökord, bör du se till att din bild innehåller detta.

2. Se till att dina texter är beskrivande. De bör på ett enkelt och tydligt sätt beskriva vad bilden föreställer och vad den har för syfte.

3. Tänk på textmängden. Alt-texter bör inte vara för korta, men inte heller för långa. Inkludera minst 8 tecken och överskrid aldrig 150 tecken. Allra helst bör de däremot inte vara längre än 80 tecken.

4. Undvik keyword stuffing. När du arbetar med sökmotoroptimering är det lätt hänt att dras med i lockelsen att använda en mängd sökord i alt-texterna. Något som däremot bör undvikas, då det istället kan skada dig.

5. Skriv aldrig formuleringar som ”bild på”, ”klicka här” eller ”länk till”. Såväl skärmläsare som användare kan förstå vad som är en bild och vad som är en länk.

Exempel på bra, okej och dåliga alt-texter 

Sist men inte minst skulle jag vilja dela med mig av tre exempel som visar en bra, en okej och en dålig alt-text:

Dålig alt-text 

<img src=”beige-soffa.jpg” alt=”Beige soffa. Köp beige soffa. Beställa beige soffa online” />

Okej alt-text 

<img src=”beige-soffa.jpg” alt=”beige soffa” />

Bra alt-text

<img src=”beige-soffa.jpg” alt=”Beige soffa i New England stil” />

Ta hjälp av Adsight

Jag hoppas att du nu har bättre förståelse för vad alternerade texter är, varför de är så viktiga och hur du går tillväga för att utforma texter som tilltalar såväl användare som sökmotorer.

Önskar du däremot hjälp med detta, kan du med fördel vända dig till oss på Adsight. Genom åren har vi hjälp hundratals företag att öka sin digitala närvaro genom bl.a. SEO. Nyfiken på resultatet? Kolla då in våra kundcase.

Ring oss på 08-6110071, skicka ett mejl till info@adsight.se eller använd kontakta oss-funktionen nedan – vi ser fram emot att hjälpa just dig och ditt företag.

Behöver du vår hjälp?

Vi är en fullservicebyrå och hjälper dig med planering och utförande av digital marknadsföring, produktion och design av webbplatser och spårning av marknadsföringsaktiviteter.

Stockholm

Oxtorgsgatan 4
111 57 Stockholm

Google Betyg
4.7
52 recensioner
×