Behöver du vÄr hjÀlp?

Adsight Ă€r en digital byrĂ„ som utgĂ„r frĂ„n ditt företags behov och mĂ„lgrupp – sĂ„ att du och dina kunder lĂ€ttare hittar varandra. Nyfiken pĂ„ hur?

Senast uppdaterad: 30 augusti – 2018

Ifall du har lÀst vÄra tidigare artiklar inom omrÄdet sökmotoroptimering (SEO), Àr du troligtvis medveten om hur viktigt det Àr att ha en mobilanpassad hemsida. För att slÄ spiken i kistan tÀnkte vi en gÄng för alla reda ut varför det Àr sÄ viktigt att man har en mobilanpassad webbplats! 

Varför mÄste man ha en mobilanpassad webbplats?

SÄ, varför dÄ detta stÀndiga tjat om webbplatser som ska vara anpassade för mobila enheter?

Det digitala landskapet förÀndras snabbt och idag blir mÀnniskor allt mer mobila i takt med utvecklingen av smartphones och surfplattor. Vi vill ha svar pÄ det mesta och fort ska det gÄ. Helst skulle vi ha fÄtt svar pÄ det igÄr!

Vem var det egentligen som var USA:s tjugonde president? Var det tomatpuré eller krossade tomater som behövdes till det dÀr receptet? Hur gör jag egentligen för att laga den dÀr cykelpunkteringen pÄ egen hand? Vart kan jag handla den dÀr snygga tröjan till bÀsta pris?

För att fÄ svar pÄ vÄra frÄgor vÀnder vi oss allt som oftast till sökmotorer som Google. MÄnga gÄnger pÄ sprÄng och frÄn mobila enheter. En undersökning frÄn IIS visade exempelvis att hela 85% av den svenska befolkningen surfade pÄ mobilen under föregÄende Är, varav 76% av dessa dagligen:

MobilanvÀndning i Sverige

Det mobila anvÀndandet stÀller dock högre krav pÄ webbplatser eftersom anvÀndarna förvÀntar sig att de ska vara anvÀndarvÀnliga och snabba, precis som pÄ datorn. AnvÀndarna Àr inte förlÄtande över lÄngsamma webbplatser och enligt FortuneLords undersökning uppger 40% av de tillfrÄgade att de lÀmnar en webbplats som tar mer Àn 3 sekunder att ladda. Hela 83% uppger dÀremot att de förvÀntar sig att en webbplats inte ska ta mer Àn 3 sekunder att ladda.

Summan av kardemumman

Som du mÀrker gÀller det att mobilanpassa din hemsida om du vill tillfredsstÀlla dagens internetanvÀndare och fÄ dem att utföra önskad handling.

Mobile-first index, Speed Update & RankBrain

Att mobilanpassa sin hemsida Àr dÀremot inte enbart viktigt för att tillfredsstÀlla dagens internetanvÀndare, utan det Àr ocksÄ nödvÀndigt för att göra sökmotorerna nöjda och lyckas med din sökmotoroptimering.

Googles mobile-first index

Redan i november 2016 tillkĂ€nnagav Google att man börjat experimentera med ett sĂ„ kallat ”mobile-first index”. Nyligen, i mars 2018, var dessa experiment klara och man meddelade dĂ„ att man börjat migrera över samtliga indexerade webbplatser till detta nya register. Har din webbplats förflyttats till det nya indexet ska du ha fĂ„tt följande meddelande via Search Console:

Mobile-first index meddelande

Anledningen till detta nya index var att man upptÀckt att allt fler börjat anvÀnda sig utav mobila enheter vid sökningar, men Google anvÀnde sig fortfarande utav webbplatsens skrivbordsversion för indexering och rankning. NÄgot som skapade stora problem eftersom de flesta webbplatser inte var mobilanpassade.

För att fÄ bukt med detta och kunna förse majoriteten av anvÀndarna med bÀsta möjliga resultatet har man nu övergÄtt till att anvÀnda webbplatsens mobila versioner för indexering och rankning.

LÀs mer om detta i vÄr tidigare artikel Google gÄr över till mobile-first index.

Googles Speed Update

Att Google nyligen valt att migrera alla webbplatser till ett nytt index som gör mobilversionen till den primÀra versionen, Àr dÀremot inte det enda som har betydelse för att du bör skaffa en mobilanpassad hemsida.

Tidigare denna mÄnad, den 9:e juli, tillkÀnnagav Google att man rullat ut ytterligare en stor uppdatering som berör samtliga webbplatser i dess index. Uppdatering blev kÀnd som Googles Speed Update och innebÀr kort och gott att man nu anvÀnder sig utav laddningshastigheten som en rankningsfaktor.

Med tanke pĂ„ att man nu anvĂ€nder sig utav din webbplats mobilversion för indexering och rankning, innebĂ€r det att du mĂ„ste ha en snabb laddningstid pĂ„ din mobilanpassade hemsida – ifall du vill ranka högt pĂ„ Google vill sĂ€ga!

Googles RankBrain

Ifall du fortfarande inte Àr övertygad att skaffa en mobilanpassad webbplats, tÀnkte vi slÄ spiken i kistan och dela med oss utav en sista anledning att göra detta!

Det handlar om en utav Googles algoritmer som gÄr under namnet RankBrain. Den introducerades under 2015 och innebÀr att man nu bland annat har möjlighet att anvÀnda sig utav anvÀndarbeteende som en rankningssignal.

MÄnga missnöjda anvÀndare som lÀmnar din webbplats snabbt pÄ grund utav en lÄngsam laddningstid eller dÄlig anvÀndarupplevelse, ger dig dÄliga rankningar. MÄnga nöjda anvÀndare som dÀremot stannar pÄ din webbplats under en lÄng tid, kan istÀllet ge dig bra placeringar i Google.

Den nya algoritmen anvÀnder sig utav hundratals faktorer innan den avgör din placering i sökmotorerna, men anvÀndarbeteende och upplevelse Àr en stor del utav detta!

Avslutningsvis

Som du mÀrker gÀller det att ha en mobilanpassad hemsida för att tillfredsstÀlla sÄvÀl anvÀndare som sökmotorer. Behöver du hjÀlp med detta? Ta dÄ hjÀlp av oss pÄ Adsight! Ring oss pÄ 08-6110071 eller skicka ett mejl till info@adsight.se för att ta del av vÄra kundcase.

Behöver du vÄr hjÀlp?

Vi Àr en fullservicebyrÄ och hjÀlper dig med planering och utförande av digital marknadsföring, produktion och design av webbplatser och spÄrning av marknadsföringsaktiviteter.

Stockholm

Oxtorgsgatan 4
111 57 Stockholm

Google Betyg
4.7
52 recensioner
×