Så bygger du en snygg webbsida — del 1

Det har förmodligen aldrig varit så lätt att sätta ihop sin egen webbplats som nu. Idag finns det ju en uppsjö olika CMS-verktyg med tillhörande mallar som kan göra processen väldigt kort. Men sedan vill man ju ha en snygg webbsida också och hur gör man en sådan? Här kommer lite tips.

  1. Håll designen så ren som möjligt. Målsättningen är dessutom att den ska vara så intuitiv som möjligt. Det finns nämligen få saker som är så störande som en sida med mängder av grafik som inte fyller någon egentlig funktion.
  2. Vilket tema är snyggast?Fundera över färgerna. Färgerna, bilderna och typsnittet som kommer att vara helt avgörande för viken känsla din webbsida kommer att ge besökaren. Kanske kan du utgå från en logga. Olika färger har bra och och mindre bra egenskaper vilket gör att de framkallar olika känslor. Det viktiga är att känslan ska sammanfalla med den bild du vill ge av ditt företag. Samtidigt som den gör att din webbsida ser snygg ut. Utgår från din målgrupp.
  3. Funktionaliteten. Vad vill du göra med sidan? Är huvudsyftet att du vill att besökare ska gå in på din webbshop? Eller vill du informera dem om din fysiska butiks kontaktuppgifter och öppettider? Kanske är bloggen de viktiga eftersom det är där du presenterar dina produkter och nyheter? Ofta är funktionerna fler än en. Gör gärna en liten rangordning på dessa och prioritera dem. Den listan kommer att hjälpa dig tillbaka på banan när du sedan förlorar dig i en häftig funktion som verkar cool men som snarare gör din sida plottrig och mer obegriplig. Eyes on the target!
  4. Navigationen. Den här punkten hänger ihop med ovanstående punkter där design, färg och funktionalitet spelar väsentlig roll för hur lätt en besökare förstår och vill klicka sig vidare. Vikten av att vara tydlig kan inte nog underskattas. En person ska tidigt förstå vad din sida handlar om utan att behöva klicka sig vidare. Annars är det lite som att se en person på stan som man har svårt att avgöra könet på. Irriterande. Ett sätt att hjälpa dem är genom en tydlig navigering med en smart menystruktur. Det gör dessutom Google väldigt glad.
  5. Inspireras av webbsidor som du själv tycker är snygga. Du surfar surfar eventuellt lika mycket som de flesta andra och har säkert redan nu skaffat dig ett par favoritwebbsidor — sidor som du tycker är lite snyggare än andra sidor. Skriv upp vilka sidor det är och samla på dig. När du sedan ska bygga din egen sida så hämtar du inspiration från din snygga-webbside-bank. Börja då med att komma fram till varför du tycker en sida är snygg. Är det en bild? En fiffig funktionslösning? Den smidiga navigationen? Färgerna? Inspireras av det.

Jag har surfat i snart tjugo år och sett webbsidor och trender komma och gå. Utvecklingen har också gått snabbt framåt och ändå, trots det, har jag ännu inte hittat den perfekta hemsidan. Det finns alltid någonting som skulle kunna vara lite bättre. Men det hindrar mig inte från att leta vidare och vem vet, du kanske är den som kommer att bygga den bästa och snyggaste webbsidan av dem alla. Kör på och lycka till!