Google indexering – hur fungerar det?

De allra flesta förstår idag vikten av att synas på Google och andra sökmotorer. Förvånansvärt många har dock dålig koll på hur sökmotorerna fungerar och hur de indexerar din webbplats. I denna guide tänkte vi därför gå igenom hur Google indexering fungerar!

vad är indexering

Bortsett från innehåll och länkar så är indexering en utav de viktigaste och mest grundläggande delarna inom sökmotoroptimering (SEO). Om inte Google och andra sökmotorer kan indexera din webbplats, kommer den inte heller att synas bland sökresultaten.

Vad är indexering?

Innan vi ger oss på att berätta hur Google indexerar din och andras webbplatser, tänkte vi först reda ut vad indexering egentligen är.

Du har mest troligt kommer över ordet index, som är en sammanfattad lista av information med instruktioner om hur man når den. Google och de andra sökmotorerna fungerar på exakt samma sätt. De indexerar och lagrar en lista av allt som finns på internet, och hjälper dig sedan att hitta den när du gör en Google sökning.

Såhär beskriver Google indexering:

”Om webbplatsens innehåll ska ingå i resultatet från din anpassade sökmotor måste det först inkluderas i Googles index. Googles index liknar ett index i ett bibliotek, som innehåller information om alla böcker som finns i biblioteket. I stället för böcker innehåller Googles index en lista med alla webbsidor som Google känner till. När Google besöker din webbplats identifieras nya och uppdaterade sidor och Googles index uppdateras.”

Hur indexerar Google internet?

Nu när du vet vad indexering är, tänkte vi gå igenom hur Google faktiskt går tillväga för att indexera internet.

Som du mest troligt är medveten om så är internet fyllt med oerhörda mängder webbplatser och innehåll. För att kunna indexera webbplatser och information av denna storlek, krävs alltså både kraftfulla och effektiva verktyg. I sökmotorernas fall är dessa verktyg så kallade spindlar.

Googles spindlar börjar att indexera, eller crawla, ett fåtal webbsidor och fortsätter sedan att indexera de sidor som dessa länkar till. Denna process fortsätter tills Google har indexerat en stor del av allt innehåll som finns på internet. Med andra ord biljontals dokument som finns utspridda på webben.

Om du är intresserad av lära dig mer om hur Google indexerar internet, kan du läsa hur de själva beskriver genomsökning och indexering. Du kan också kolla på denna informativa video med Matt Cutts, före detta mjukvaruingenjör på Google:

Hur får jag Google att indexera min webbplats?

Nu när du vilken otrolig volym av webbplatser och information som indexeras, har du nog också större förståelse för att det kan vara svårt för Google att indexera din webbplats ibland.

Därför tänkte vi berätta hur du skapar de bästa förutsättningarna för att din webbplats ska indexeras.

Ett sätt att få Google att indexera din webbsida är att själv anmäla den till deras index. Av erfarenhet vet jag dock att detta inte är det snabbaste sättet de flesta gånger. Som du kanske minns följer spindlarna länkar för att hitta nya sidor att indexera. Det allra effektivaste sättet att få din webbplats indexerad, brukar därför många gånger vara att länka till din webbplats från andra sajter. Med förutsättningen att de redan finns i indexet.

Ta reda på om din webbplats är indexerad

Vid det här laget är du troligtvis intresserad av att ta reda på om din webbplats är indexerad av Google. Faktum är att detta är väldigt enkelt att ta reda på. Gå enkelt till deras sökfält och sök efter site:domännamnet.se. Du får då fram alla de sidor som finns i Googles index:

Ta reda på om Google har indexerat din webbplats

Som du kan se så står det även hur många sidor som totalt finns indexerade ovanför resultaten. I vårt fall finns det 248 sidor indexerade, vilket är rimligt.

Om du gör detta och märker att inga eller bara vissa sidor av din webbplats är indexerad, finns vissa saker du kan göra…

Inga sidor på webbplatsen är indexerade

Om du märker att Google inte lyckats indexera en enda sida på din webbplats, beror detta förhoppningsvis på ett lättfixat problem. Den allra vanligaste anledningen till att din sajt inte blivit indexerad är att Googles spindlar blivit hindrade från att besöka den.

Vid de flesta fall så beror detta på att din webbplats innehåller en så kallad ”noindex robot-tagg”. För att ta reda på om detta är fallet med din sajt, kan du enkelt öppna källkoden på sidan genom att högerklicka var som helst på sidan och välja ”visa källkod”.

Hittar du då en robot-tagg som innehåller noindex så är detta med störst sannolikhet problemet. Om du däremot inte hittar denna tagg, är nästa steg att kontrollera din robots.txt-fil.

robots.txt fil - varför indexerar inte Google min sajt

Denna hittar du genom att skriva ditt domännamn i adressfältet på din webbläsare, följt av /robots.txt. Om du hittar en textrad som innehåller ”Disallow: /” betyder detta att du inte tillåter Google och andra sökmotorer att besöka och indexera din webbplats. Ta enkelt bort ”/” så bör problemet vara löst.

Vissa sidor på webbplatsen är indexerade

Om du däremot märker att enbart vissa sidor på din webbplats är indexerade, kan detta bero på en mängd olika problem. Det allra vanligaste problemet är dock att din sajt saknar en bra struktur. Ett bra sätt att lösa detta på är att skapa en sitemap, även kallad webbplatskarta, i XML av webbbplatsen.

En webbplatskarta hjälper nämligen Googles spindlar att hitta till dina sidor. Ett bra tips är endast inkludera dina viktigaste sidor i webbplatskartan. Hur du skapar en sitemap beror på vilken typ av CMS du använder.

Om du har webbplats som är baserad på WordPress så kan du enkelt skapa en sitemap genom olika insticksmoduler eller plugins.

Andra anledningar till att bara vissa delar av din webbplats indexeras kan vara:

  • Internt duplicerat innehåll
  • Externt duplicerat innehåll
  • Lite innehåll
  • För få länkar
  • För många eller dåliga länkar
  • För mycket reklam/pop-ups

Avslutningsvis 

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad indexering är, hur Google och andra sökmotorer går tillväga för att indexera internet, samt hur du kan få dem att enklare indexera just din webbplats.

Tänk dock på att indexering bara är en del av sökmotoroptimering. Om du är intresserad av att lära dig ännu mer kan du läsa vår guide om hur du lyckas med sökmotoroptimering 2018.