Behöver du vår hjälp?

Adsight är en digital byrå som utgår från ditt företags behov och målgrupp – så att du och dina kunder lättare hittar varandra. Nyfiken på hur?

En fråga som vi ofta stöter på är ”varför syns inte min hemsida på Google?”. I denna artikel tänkte jag därför berätta mer om hur du kontrollerar att din webbplats inte är synlig i Googles sök, samt hur du går tillväga för att åtgärda detta.  

Säkerställ att din hemsida inte är indexerad 

Det må kanske låta uppenbart, men först och främst bör du kontrollera att din hemsida faktiskt inte är indexerad av Google. Något som skulle innebära att den inte är synlig bland deras organiska sökresultat. Och för dig som behöver en förklaring av det sistnämnda, kommer den här:

Organisk träfflista Google

Allt för många tar för givet att deras hemsida inte syns på Google, bara för att den inte dyker upp på de första sidorna. Det är också därför som du bör kontrollera om din sajt har blivit indexerad eller inte. Så, hur gör man då detta?

För att kontrollera detta kan du skriva in och göra en sökning på site:www.dinwebbplats.se på Google:

Kontrollera om din webbplats är indexerad i Google

Du kan nu se om din hemsida är indexerad. Är den det så ser du de olika sidorna som finns på din webbplats samt hur många dem är:

Indexerade sidor i Google

Om din sajt och dina webbsidor inte dyker upp, ja, då syns din hemsida faktiskt inte på Google. Av någon anledning har den helt enkelt inte blivit indexerad. Och då gäller det såklart att åtgärda detta!

Syns däremot din webbplats är det inget fel på den. Den finns i Googles index och syns också bland sökresultaten, bara väldigt långt bak. För att förbättra dina positioner gäller det då att arbeta med sökmotoroptimering (SEO).

Vill du lära dig mer om detta, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar:

Eller också kika in alla våra artiklar om sökmotoroptimering.

Så får du Google att indexera din hemsida 

Nåväl, tillbaka till dig som faktiskt inte syns bland sökresultaten. För att få bukt med problemet rekommenderar jag dig att navigera till Google Search Console. Har du inte installerat detta på din sajt, rekommenderar jag dig att göra detta.

När du väl har implementerat GSC på din sajt, kan du gå in i verktyget och klicka på Täckning i menyn till vänster:

Täckning i Google Search Console

Du blir då presenterad med eventuella fel på din webbplats, samtidigt som du kan läsa mer om vad dem innebär och hur du kan åtgärda dem:

Kontrollera fel med webbplats i Google Search Console

Om din hemsida inte är synlig i Google, finns det med största sannolikhet något fel. Gå igenom och åtgärda dessa så bör din sajt bli synlig!

Skicka in en webbplatskarta

Något du också kan göra för att få din webbplats korrekt indexerad, är att skicka in en webbplatskarta. Vilket såklart förutsätter att du har en så kallad XML-sidkarta på din sajt. Har du inte detta så kan du lösa det med WordPress-plugins som Google Sitemap Generator eller Yoast SEO.

Många gånger återfinns denna karta på www.dinwebbplats.se/sitemap.xml. Gör den inte det, och du inte vet vart den finns, kan du ladda ner Google Chrome-tillägget Open SEO Stats.

Navigera därefter till din hemsida och gör på följande sätt:

Hitta XML-sidkarta med Open SEO Stats

När du har klickat på sitemap.xml kommer du till den korrekta adressen för din webbplatskarta.

Återgå därefter till Google Search Console igen och navigera till Webbplatskartor i menyn, vartefter du anger adressen till din XML-sidkarta och klickar på Skicka:

Skicka in XML-sidkarta via Google Search Console

Voilá – din hemsida bör inom kort bli synlig på Google!

Ta hjälp av Adsight 

Behöver du hjälp med att få din hemsida att synas i sökmotorer som Google? Då kan du med fördel vända dig till oss på Adsight.

Genom åren har vi haft nöjet att hjälpa några av Sveriges främsta företag att förbättra sin digitala närvaro. Nyfiken på hur det gått? Kolla då in våra kundcase.

Ring oss på 08-6110071, skicka ett mejl till info@adsight.se eller använd kontakta oss-funktionen nedan – vi ser fram emot att hjälpa just dig och ditt företag.

Behöver du vår hjälp?

Vi är en fullservicebyrå och hjälper dig med planering och utförande av digital marknadsföring, produktion och design av webbplatser och spårning av marknadsföringsaktiviteter.

Stockholm

Oxtorgsgatan 4
111 57 Stockholm

Google Betyg
4.7
52 recensioner
×