Det är halloweentider och vad passar då bättre än att gå igenom några rysliga SEO-misstag som bör undvikas till varje pris? Låt oss tillsammans vandra längs Elm Street och hoppas att vi inte slutar upp på Googles andrasida. Det sägs nämligen vara den bästa platsen att gömma ett lik på. 

1. Att strunta i mobilanpassningen

En mobilanpassad hemsida är idag en förutsättning för att lyckas i sökmotorerna. Det finns många anledningar till detta, men för att göra det kort så är mobilen idag det primära valet för såväl användare som sökmotorer.

Den svenska internetstiftelsen publicerade föregående år en undersökning som visade att hela 76% av befolkningen surfade på sin mobil. Dagligen. Allt fler användare förflyttar sig alltså från datorn till mobilen. Möts de då av en sida som inte är mobilanpassad lämnar de med största sannolikhet din sajt till förmån för en konkurrent. Kuslig tanke, eller hur?

Även sökjätten Google föredrar idag mobilen och har därför migrerat till ett mobile-first index.

2. Hemsidor byggda i Flash 

Att bygga en hemsida i Flash är bland det förskräckligaste du kan göra för din sökmotoroptimering (SEO). Sökmotorerna har nämligen stora svårigheter att indexera dessa webbplatser och många gånger lyckas dem inte göra det alls. Utöver detta finns dessutom många användare som blockerat formatet i sin webbläsare.

3. Långsamma landningstider 

Vi människor blir allt otåligare. Vi vill ha allt. Och det snabbt. Samma princip gäller när vi letar efter någonting på nätet. Det har nämligen visat sig att användare inte är särskilt förlåtande när det kommer till långsamma webbplatser.

Enligt en undersökning från FortuneLords uppger 40% av de tillfrågade att de lämnar en webbplats som tar mer än 3 sekunder att ladda. Hela 83% uppger däremot att de förväntar sig att en webbplats inte ska ta mer än 3 sekunder att ladda. 

4. Duplicerat innehåll

Det här innehållet ser bra ut. Det tar jag. Said no SEO-expert ever. Att kopiera innehåll från branschkollegor eller andra källor är livsfarligt. Risken att bli bestraffad av Google är stor och du bör inte förvänta dig några topplaceringar om du sysslar med sådant.

Självklart går det bra att inspireras av en text på nätet, men se till att alltid skriva med egna ord. Minst 70% av din text bör bestå av unikt innehåll.

5. Att strunta i nyckelord 

Många förstår idag att innehåll är ett av de viktigaste elementen för att lyckas med SEO. Ett misstag som många dock gör är att bara skriva en massa text utan att fokusera på ett väl utvalt nyckelord/sökord.

Ibland spelar det nämligen ingen roll hur mycket text du än skriver. Om det inte görs några sökningar på det du skriver om, alternativt om konkurrensen är alldeles för hård, kommer du ändå aldrig få något resultat. Se därför till att alltid genomföra en sökordsanalys för att hitta de orden med mest sökningar och lägst konkurrens!

Där har du det, fem rysliga SEO-misstag som du bör undvika till varje pris. Om du behöver hjälp med detta, kan du med fördel kontakta oss på Adsight. Ring oss direkt på 08-6110071 eller skicka ett mejl till info@adsight.se.

Stockholm

Västra Järnvägsgatan 3
111 64 Stockholm

Göteborg

Kungsportsavenyen 21
411 21 Göteborg

Piteå

Snickargatan 22
941 63 Piteå