Behöver du vår hjälp?

Adsight är en digital byrå som utgår från ditt företags behov och målgrupp – så att du och dina kunder lättare hittar varandra. Nyfiken på hur?

Vi har i en tidigare artikel delat med oss av (vad vi anser vara) de 29 bästa SEO-verktygen. En artikel som blev oerhört uppskattad. Vi tänkte därför fortsätta på den inslagna vägen och lista tjugo SEO-plugins till WordPress och Google Chrome.  

SEO-plugins till WordPress 

WordPress (WP) är världens mest använda publiceringsverktyg. Så mycket som 35 procent av nätets alla webbplatser drivs via WordPress. Det innebär därför att det finns en hel uppsjö av plugins tillgängliga. Nedan delar vi med oss av några av dem:

 Yoast SEO 

När man pratar om SEO-plugins till WP är det omöjligt att inte nämna Yoast. Troligtvis världens mest använda tillägg för detta avseende, alltså sökmotoroptimering (SEO).

Det som de allra flesta använder detta tillägg till, är att optimera sina metataggar. Utöver detta kan det användas för att analysera olika rankningsfaktorer som kan påverka huruvida du placerar dig bland sökresultaten, däribland:

 • Textlängd
 • Rubriker
 • Interna länkar
 • Utgående länkar
 • Alt-parametrar för bilder

Ladda ner Yoast SEO.

Site Kit by Google

Site Kit är ett nytt WordPress-tillägg som skapats av sökjätten Google. Vad som är så magiskt med detta plugin är att det gör det möjligt att skapa dashboards med statistik från en rad olika verktyg, däribland:

 • Google Analytics
 • Google Search Console
 • Google AdSense
 • PageSpeed Insights
 • Google Tag Manager

Nu behöver du inte längre navigera mellan de olika verktygen för att kunna ta del av intressanta och hjälpfulla data om hur användare hittar och använder din webbplats. Skapa istället en överskådlig dashboard med den data som är viktigast för just dig!

Vad som är än bättre är att Site Kit är helt gratis. Och det kommer också att förbli det, enligt Google själva.

Ladda ner Site Kit by Google. 

Redirection 

En viktig del av SEO-arbetet är att hantera så kallade 404-sidor. När en webbsida tas bort eller byter permalänk, måste den gamla sidan omdirigeras till en ny via en så kallad 301-redirect. Något som detta plugin hjälper dig att göra på ett smidigt sätt.

Ladda ner Redirection.

Broken Link Checker 

Broken Link Checker är ett behändigt tillägg som hjälper dig att hålla koll på brutna länkar. En stor nackdel är däremot att det tar upp väldigt mycket plats, vilket riskerar att slöa ner din webbplats.

Ladda ner Broken Link Checker.

W3 Total Cache 

Vi har i en rad andra artiklar redogjort för hur viktigt det är att optimera din webbplats laddningstid. Ett av de snabbaste och bästa sätten att förbättra laddningstiden är att aktivera cachning på din webbplats. Någonting som W3 Total Cache hjälper dig att göra på ett enkelt och smidigt sätt.

Ladda ner W3 Total Cache.

WP Sitemap Page

För att göra det enklare för användare att navigera på din webbplats, kan du med fördel lägga till en Sitemap-sida. Man skulle kunna säga att det är en innehållsförteckning över alla de sidor som finns på din sajt. Med hjälp av tillägget WP Sitemap Page blir det enkelt!

Ladda ner WP Sitemap Page.

Rank Math

Rank Match är ett oerhört användbart tillägg med många funktioner. Till dessa hör:

 • Integration med Google Search Console
 • Möjlighet att göra redirects (301, 302 m.fl)
 • Rich snippets markup
 • Positionstracking
 • Möjlighet att optimera för lokal SEO
 • Bland mycket mer…

Ladda ner Rank Math.

The SEO Framework

Detta tillägg kan bäst jämföras som ett alternativ till Yoast. Funktionellt, användarvänligt och hjälpsamt om du vill optimera metatitlar, metabeskrivningar och liknande.

Ladda ner The SEO Framework.

Shortpixel 

Sökmotoroptimering handlar inte enbart om att optimera textinnehållet på din webbplats. En annan viktig aspekt är att optimera dina bilder. Inte minst om du driver en e-handel. Till detta hör att bilderna oftast är det enskilt största elementet som slöar ner din webbplats (negativt för din SEO).

För att säkerställa att dina bilder inte slöar ner din webbplats och därigenom skadar ditt arbete med sökmotoroptimering, kan du med fördel komprimera dem. Någonting som Shortpixel hjälper dig att göra!

Ladda ner Shortpixel.

a3 Lazy Load

Något annat du kan göra för att optimera dina bilder och förbättra din webbplats laddningstid, är att aktivera så kallad lazy-loading. Vilket i korta drag innebär att bilder som finns längre ner på en webbsida inte laddas förens de blir synliga för användaren.

Ladda ner a3 Lazy Load.

Autoptimize

Det är däremot inte enbart bilder som kan göra din webbplats långsam. Även andra element som HTML, CSS och Javascript kan slöa ner den. För att slippa detta, kan du med fördel ladda ner tillägget Autoptimize, vilket i korta drag minimerar och cachar HTML, CSS och Javascript på din sajt.

Ladda ner Autoptimize.

Really Simple SSL

Vi har tidigare redogjort för SSL-certifikat ur ett SEO-perspektiv. I korta drag kan ett certifikat av denna typ påverka dina placeringar i Google – se därför till att skaffa ett!

Att skaffa detta certifikat behöver varken vara svårt eller kostsamt. Åtminstone inte om du använder WP-tillägget Really Simple SSL.

Ladda ner Really Simple SSL.

Anti-spam

Du känner troligtvis igen dig – tiotals, eller i värsta fall hundratals, spammiga kommentarer med konstiga länkar i kommentarsfältet på din webbplats. Någonting som kan skada din sajt i flera avseenden, inklusive dess positioner i sökmotorerna. Läs mer om hur Google ser på spammiga kommentarer.

Med hjälp av tillägget Anti-spam kan du som tur är få bukt med dessa kommentarer. Det bästa av allt? Det kräver inte captcha.

Ladda ner Anti-spam.

Squirrly SEO 

Squirrly är ett WP-tillägg som bl.a. hjälper dig att skapa bättre innehåll. Text som är mer användarvänlig och som hjälper dig att förbättra dina positioner, samtidigt som dina besökare blir mer engagerade.

Utöver detta kan tillägget användas för att göra sökordsanalyser, audits och rankningsrapporter, för att bara nämna några av dess funktioner. En stor fördel är att det också kontinuerligt kompletteras med nya funktioner.

Ladda ner Squirrly SEO.

All In One Schema Rich Snippets

Rich Snippets, d.v.s. de resultat som syns högst upp bland sökresultaten med bilder, listor och liknande, är viktiga för att öka din synlighet i Google. För att ha chansen att synas med ett sådant resultat, måste du implementera någonting som kallas för strukturerad data på dina sidor. Någonting som detta tillägg hjälper dig med!

Ladda ner All In One Schema Rich Snippets.

WPtouch 

Vi har tidigare redogjort för vikten av en mobilanpassad hemsida. För att fatta oss kort så är det essentiellt för att skapa en närvaro i sökmotorerna sedan Google gått över till ett mobile-first index.

Om du saknar tid och resurser för att skapa en mobilanpassad hemsida, kan du med fördel installera tillägget WPtouch. Ett plugin som med några knapptryck lägger till ett enkelt och elegant mobiltema för de besökare som använder en mobil enhet.

Ladda ner WPtouch.

All in One SEO Pack

Detta tillägg skiljer sig inte särskilt mycket från tidigare nämnda SEO-plugins som Yoast och Squirrly. Med hjälp av All in One SEO Pack, kan du exempelvis:

 • Få tillgång till Google Analytics data
 • Skapa sidkartor
 • Hitta duplicerat innehåll
 • Bland mycket mer…

Ladda ner All in One SEO Pack.

SEO-plugins till Google Chrome 

Använder du dig av webbläsaren Google Chrome, kan vi varmt rekommendera dig att installera följande SEO-plugins:

Majestic Backlink Analyzer 

Om du är bekant med SEO sedan tidigare är du troligtvis medveten om att alla webbplatser har en ”kraft” som grundar sig i antalet inlänkar och kvalitén på dessa. För att kontrollera hur många länkar (och kvalitén på dessa) en webbplats har, kan du använda dig av tillägget Majestic Backlink Analyzer.

Ladda ner Majestic Backlink Analyzer.

MozBar 

Ett annat plugin som du kan använda för att få koll på en webbplats inlänkar, är Mozbar. Förutom detta kan tillägget också användas till att hitta HTTP-statuskoder bland mycket mer. Med andra ord ett behjälpligt och användarvänligt Chrome-tillägg.

Ladda ner MozBar.

Open SEO Stats 

Open SEO Stats är ett mycket hjälpsamt tillägg som innehåller många olika funktioner. Bland mycket annat kan det hjälpa dig att kontrollera länkar, laddningstider och andra viktiga on-page faktorer.

Ladda ner Open SEO Stats.

Avslutningsvis

Där har du det – tjugo SEO-plugins till WordPress och Google Chrome. Förhoppningsvis kan du använda dessa för att underlätta ditt arbete samt ta dig till toppen av sökmotorerna!

Önskar du däremot hjälp med att optimera din närvaro i sökmotorerna, kan du med fördel ta hjälp av oss på Adsight.

Ring oss på 08-6110071, skicka ett mejl till info@adsight.se eller använd kontakta oss-funktionen nedan.

Behöver du vår hjälp?

Vi är en fullservicebyrå och hjälper dig med planering och utförande av digital marknadsföring, produktion och design av webbplatser och spårning av marknadsföringsaktiviteter.

Stockholm

Oxtorgsgatan 4
111 57 Stockholm

Google Betyg
4.7
52 recensioner
×